commercial heerlen
Toilet geur
multimedia Heerlen

* Stadion Kaalheide *

Het Gemeentelijk Sportpark Kaalheide te Kerkrade is het stadion waarin Roda JC tot en met het seizoen 1999/2000 zijn wedstrijden speelde. Het stadion biedt plaats aan 21.500 toeschouwers. Op 14 mei 2000 was de 3-2 overwinning tegen AZ de laastste wedstrijd die Roda JC in het stadion speelde.

In 1946 begonnen de voorbereidingen op de bouw van het stadion op Kaalheide. Op die plek bevond zich een stortplaats. Tegen de bouw verzette niemand zich. Kerkrade beschikte over 10 voetbalverenigingen waardoor het voetbalgehalte hoog was en een stadion geen afschrikking zou zij voor de inwoners. Voor het opschonen van de stortplaats werden Ex-leden van de NSB aan het werk gezet. Waarna zij hun werkzaamheden van de dag afhadden mochten zij in de avond terug naar de gevangenis.

In 1949 werd begonnen met de bouw van de kleedlokalen en van de, toen net afgebroken, zittribune. Waarna in 1950 Sportpark Kaalheide zijn deuren mocht openen. In dat jaar won de Nederlandse wielerploeg het landenklassement in de Tour de France. Bij deze gelenheid werd gebruik gemaakt van Kaalheide. In een bomvol sportpark gaven de winnaars een demonstratie op de Sintelbaan.

De naam Kaalheide ontstond door de eerder genoemde stortplaats. Deze stortplaats bevond zich bij een kale berg. In 1975 werd Kaalheide voorzien van lichtmasten. Terwijl in 1992 de hoofdtribune werd gerenoveerd. Op 14 mei 2000 speelde Roda JC dus haar laatste officiële wedstrijd op Kaalheide. Peter van Houdt was de laatste Roda JC'er die het net liet bollen op Kaalheide. Toch was het een speler van AZ die de allerlaatste treffer in het nostalgische stadion van Roda JC maakte: Barry Opdam zorgde voor een 3-2 eindstand.

Roda JC heeft Kaalheide echter niet verlaten. Vele werkzaamheden worden, nog uitgevoerd op Kaalheide. Terwijl het eerste elftal, de beloften en de jeugdelftallen hun trainingen nog afwerken op Kaalheide. De beloften en de jeugdelftallen spelen daarbij ook nog hun wedstrijden op Sportpark Kaalheide. Dat beschikt over vier velden. Het hoofdveld in het oude stadion, twee kunstgrasvelden en nog een gewoon veld, dat het laagste ligt van alle velden op Kaalheide.

Nadat het nieuwe stadion gebouwd was werden de tribunes minder onderhouden en moest de indrukwekende Noord Tribune er in 2005 aan geloven. Doordat deze op "instorten" stond werd hij afgebroken net als de ticketinghokjes die rondom het stadion stonden omdat hierdoor veel overlast kwam van de jeugd. De Noord Tribune mag dan wel zijn gesloopt, ins velen harten nog altijd bewaard!

* Noord Tribune *

Deze tribune gold al sinds jaar en dag als de tribune waar de meest fanatieke supporters van Roda JC zich bevonden. De noordtribune stond ook wel bekend onder de noemer 'overdekt staan' en was een sfeervolle ouderwetse tribune afgescheiden door een wand van de oosttribune en de westtribune. Aan het einde van de 90' jaren werden staanplaatsen achter verboden, alleen zitplaatsen mochten nog verkocht worden. De noordtribune van Roda kreeg samen met een tribune bij Cambuur Leeuwarden en een tribune bij MVV een uitstel van een jaar. Daarmee was de noordtribune een van de laatste staantribunes van de eredivisie. Met het oog op de duels in de UEFA-cup tegen Shakthar Donetsk en Vfl Wolfsburg moesten echter stoeltjes geplaatst worden op de noordtribune. Veel supporters waren het hier niet mee eens en daarom werden er een aantal stoelen van hun plaats verwijderd door de supporters. Op Kaalheide had Roda nu eenmaal al jaren staanplaatsen en dit zal niet zomaar door de UEFA teniet gedaan kunnen worden. Alleen al daarom zal de noordtribune in onze gedachten blijven als een van de meest sfeervolle staantribunes die Nederland ooit gehad heeft.

In oktober 2005 werd bekend dat de Noord Tribune zijn langste tijd heeft gekend, wegens betonrot zou de tribune tegen de grond moeten gaan. Hiermee kwam een einde aan de tribune waar velen Roda JC Fans zijn opgegroeid.

* Oost tribune *

Midden jaren '90 moest de oosttribune een gedeelte afstaan aan de uitsupporters. In sommige wedstrijden ( te denken valt aan de wedstrijden tegen Schalke 04 en tegen Vicenza ) werd zelfs de hele oosttribune gereserveerd voor de uitsupporters. Toch waren er nog altijd voldoende Rodasupporters die de wedstrijden bekeken vanaf de Oosttribune. Was het vroeger nog gewoon onoverdekt staan, tegen het einde van het tijdperk Kaalheide was het onoverdekt zitten. Tevens dienden de hekken van de oosttribune als ophangplaats voor de vele spandoeken die niet ( meer ) op de noord mochten worden opgehangen.

Het uitvak bevond zich vroeger op de westtribune en is daarna verhuisd naar de Oosttibune. Het uitvak was redelijk groot en was een van de weinige onoverdekte uitvakken die Nederland rijk was. Uitverkocht was het uitvak zelden. Schalke'04 presteerde het echter om de hele Oosttribune voor zich op te eisen. 4000 Schalkefans reisden hun helden achterna.

* Zuid tribune *

De zuidtribune was de duurste tribune van Roda JC en op deze tribune bevonden zich dan ook de leden van de businessclub en de 'Vrienden van Roda JC '. De overige plaatsen waren overdekte zitplaatsen, waarvan er soms een stuk of twintig werden afgestaan aan supporters van de bezoekende club. Deze zaten vanaf het veld gezien helemaal rechts op de tribune. Achter de zuidtribune ligt het hoofdgebouw van Roda JC waar zich alle faciliteiten bevinden.

De eretribune bevond zich precies in het midden van de zuidtribune. Helemaal in het midden zat Nol Hendriks, suikeroom van Roda, precies boven het reclamebord van Hendriks Textiel. Om hem heen zaten de belangrijke personen binnen het bestuur van Roda en de leden van de businessclub. Kaalheide had geen skyboxen, daarom was er achter de eretribune direct het businessgedeelte gebouwd. Een plek op de eretribune kostte een bedrijf toch al gauw zo'n tienduizend gulden.

De kantine bevond zich ( vanaf het veld gezien ) achter het rechtergedeelte van de tribune. Hier konden de supporters van Roda tegen toen nog betaalbare prijzen gezellig napraten over de wedstrijd, maar ook van te voren konden ze al in de kantine terecht. de kantine behoorde tot de ( officiële ) supportersvereniging van Roda. In de kantine in het stadion kwamen de Rodaspelers vaak nog langs om onder het genot van een drankje met de supporters te praten. Teven werd de 'man van de wedstrijd' hier gehuldigd. De kantine was voor alle supporters van Roda toegankelijk.

* West tribune *

De Westtribune was de tribune met de laagste toegangsprijzen. Sommige seizoenskaarten kostte slechts 25 gulden. Vroeger lag daar voor de helft het uitvak, maar aangezien de veiligheidsregels sinds het geweld in de stadions toenam verscherpt waren, moest het uitvak verhuizen naar de Oosttribune, zodat de verschillende supportersgroepen elkaar ontliepen. De Westtribune stond bekend als een echte familietribune en tijdens de wedstrijden van Roda zat de tribune dan ook vol met gezinnen. Net zoals de Oosttribune waren ook op de Westtribune stoeltjes geplaatst. Toen deze er nog niet waren stonden er tijdens speciale evenementen zoals de WMC houten banken op deze tribune.

* De lampen van Kaalhei *

Aan het eind van wederom een rampseizoen in het jaar 2013 bereikten ons het bericht dat de gemeente Kerkrade heeft besloten de 4 stadionlampen te gaan verwijderen van sportpark Kaalheide. 
De lampen zijn niet meer veilig en de gemeente heeft daarom besloten om de voor velen verschikkelijke keuze te nemen: De lampen moeten weg. 
Al meer dan 50 jaar lang zie je ze al in de verte staan; De lampen van Sportpark Kaalheide. Op een van de drukste wegen van Kerkrade, de Kaalheidersteenweg ziet iedereen vanuit zijn auto, fiets, scooter of ander vervoersmiddel de lampen staan die dus binnenkort definitief zullen verdwijnen.  
Overigens is er door de supporters in samenspraak met de gemeente geregeld dat de 4 lampen niet allemaal verloren gaan in het oud ijzer: Stukjes van een van de lampen zullen namelijk over een tijd te zien zijn rondom het Parkstad Limburg Stadion waar je dan iedere wedstrijd als je door weer en wind weer komt aan de volgende generatie kunt vertellen wat Kaalheide voor jou betekende want niet voor niets luid het gezegde: Born and Raised on the stands of Kaalhei!

Sportpark Kaalheide zal dan met en met verdwijnen, in onze harten zullen wij altijd terugdenken aan de geweldige jaren die wij daar beleefd hebben!