commercial heerlen
Toilet geur
multimedia Heerlen

* Parkstad Limburg Stadion *

Al tijdens het seizoen 1993/1994 liep Roda JC rond met het idee voor het realiseren van een nieuwe voetbaltempel. Vooralsnog bleef het echter bij dagdromen en voordat dit echter gerealiseerd kon worden was Roda JC weer enkele jaren verder.

In eerste instantie dacht Roda JC een nieuw stadion te kunnen bouwen aan de start van seizoen 1996/1997. Zover kwam het echter niet. Na geharrewar over een weer tussen Kerkrade en Heerlen (Heerlen wilde graag het stadion van Roda JC binnen haar gemeentegrenzen) moest Roda JC haar wedstrijden blijven spelen op Sportpark Kaalheide, dat echter niet meer voldeed aan de moderne eisen.

Roda JC's berekening ging in eerste instantie uit naar een stadion met 14.000 overdekte zitplaatsen en honderden staanplaatsen. Uiteindelijk is het hiertoe dus nooit van gekomen. Doordat Heerlen Roda JC graag in Heerlen zag gehuisvestigd hielden zij de bouw van het stadion tegen, waardoor Roda JC geen bouwvergunning kreeg.

In 1998 krijgt Roda JC dan eindelijk toch groen licht. Bekend is dan al geworden dat Roda JC haar wedstrijden in de toekomst op de Locht zal gaan spelen. Toch tekenen de bezwaarmakers weer beroep aan wanneer de bouw, eind 1998, eindelijk lijkt te kunnen beginnen. Weer wordt alles uitgesteld, waarna duidelijk wordt dat een bouwmarkt (Hornbach) bij het nieuwe stadion gewenst zou zijn. Nadat stemming plaatsvond in 1999, mag Roda JC in juni 1999 (zes jaar nadat de eerste plannen van de grond kwamen) eindelijk beginnen aan haar lang verwachtte droom.
Uiteindelijk begint Roda JC pas in september 1999 met het in de grond slaan van de eerste palen. Het nieuwe stadion zal gedragen worden door 852 palen. Eén maand later kan Roda JC met trots terugkijken wanneer alle palen voor de bouw van het stadion zijn geplaatst. De organisatie Roda JC gaat er dan ook vanuit dat begin seizoen 2000/01 kan worden afgetrapt in de nieuwe voetbaltempel.

Bekend is dan al dat het stadion zal beschikken over 20.000 plaatsen. De naam van het stadion zou bekend worden in februari 2000: Parkstad Limburg Stadion. Roda JC haalt haar doelstelling en op 15 augustus 2000 komt Roda JC's droom dan eindelijk uit: de opening van de nieuwe voetbaltempel is bewerkstelligd.

Roda's eerste tegenstander in het Parkstad Limburg Stadion is het Spaanse Real Zaragoza. De opening van het stadion werd gecompleteerd door een optreden van het Limburgse Rowwen Héze. In een saaie wedstrijd hielden Roda JC en Real Zaragoza elkaar in evenwicht. Helaas was het geen Roda JC'er die de eerste treffer in het Parkstad Limburg Stadion zou maken, maar een Spanjaard. De eerste Rodaspeler die het doel vond was Samir Ouindi, hij zorgde voor de 1-1. Op de valreep zorgde Garba Lawal ervoor, nadat de Spanjaarden op 1-2 waren gekomen, dat Roda JC het stadion opende zonder te verliezen. De stand eindigde op een 2-2 gelijkspel. Het stadion was voor deze gelegenheid tot aan de nok uitverkocht.

OP 9 september 2000 opent Roda JC haar nieuwe stadion in competitieverband, tegenstander is dan FC Twente. De Tukkers voelen zich direct thuis in het nieuwe Rodastadion en komen dan ook op voorsprong. Yannis Anastasiou mag zich de eerste Roda JC'er noemen die wist te scoren in het Parkstad Limburg Stadion tijdens een officiële wedstrijd en met zijn twee treffers zorgden hij ervoor dat ook de tweede wedstrijd in het nieuwe stadion eindigde in 2-2.

Vijf dagen later wacht het PLS (de afkorting voor het Roda Stadion) de vuurdoop wat betreft de Europese wedstrijden. Deze wedstrijd zou niet goed uitpakken en Roda JC ziet haar eerste nederlaag, nu al, tegemoet komen: 0-2.

Na drie weken geen competitievoetbal te hebben gehad wachtte Roda JC weer een thuiswedstrijd, zou AZ slachtoffer worden? Het antwoord is, ja. Roda JC won voor het eerst in het Parkstad Limburg Stadion, en wel met 4-2. Eindelijk konden er drie punten aan Roda's totaal worden toegevoegd met betrekking tot het nieuwe stadion.

De eerste competitienederlaag in het PLS wachtte eind oktober 2000, toen RKC met 0-1 te sterk was voor de mannen van Sef Vergoossen. De eerste bekertegenstander in het PLS was FC Utrecht, Roda JC was voor de Domstedelingen met 2-0 te sterk. Minder was in deze wedstrijd het gedrag van de Utrecht-aanhangers. Het tweede bekerduel, tegen PSV, ging met 2-0 verloren.

Toch heeft het Parkstad Limburg Stadion al een grootmacht in het Europese voetbal mogen ontvangen. In het seizoen 2001-2002 moest AC Milan er alles aan doen om Roda JC uit de kwartfinale van de Uefa Cup te houden, Roda JC verloor in het PLS met 0-1. Ook Valencia heeft de grasmat van het Parkstad Limburg Stadion al mogen betreden al was dat in het kader om de Intertoto. Tijdens een oefenwedstrijd in het seizoen 2002-2003, kwam Chelsea nog langs.

Het Parkstad Limburg Stadion is naast de opening nog tweemaal uitverkocht geweest: tegen Ajax in het seizoen 2000/01 en de topper tegen AC Milan.

Iedereen met een Geel/Zwart hart hoopt dat in toekomst het Parkstad Limburg Stadion elke wedstrijd uitverkocht zal zijn. Onze supportersvereniging bevindt zich op de Westtribune en heeft dan ook als doel om van de Westtribune een Geel/Zwart kolkend geheel te maken. Dat is onze droom: "De Hel van het Zuiden"! Met een enthousiast publiek moet dit alles zeker gaan lukken en uiteindelijk het mooiste stadion van Nederland bezoeken, dat wil toch iedereen!

In het seizoen 2009/2010 heeft Roda JC het stadion voor 1,-€ verkocht aan de Gemeente Kerkrade. Hiermee is onze diricteur van Roda JC niet meer de eigenaar van het Parkstad Limburg Stadion. In ruil voor de verkoop van het stadion heeft Roda JC een lening van 5,8 miljoen euro gekregen die pas na 2025 hoeft worden terugbetaald. Daarnaast moet de club vanaf het seizoen 2009/2010 gaat Roda JC 1,1 miljoen huursom betalen. Dit is verplicht volgens de norm van 10% van de KNVB

Door de jaren heen zijn er natuurlijk verschillende aanpassingen aan het stadion gedaan. Zo zijn bijvoorbeeld de omlopen geverfd en zijn er na het WK Onder 21 op de West Side en de Zuid tribune fritures erbij gekomen. Het management dat te maken heeft met het stadion zit dus niet stil en daarom kunnen wij nog altijd zeggen dat we nu na 10 jaar nog steeds een prachtig stadion hebben

* Kunstgras *

Een dieptepunt voor veel supporters is toch wel het ramp seizoen 2013 / 2014. Nadat bekend was geworden dat onze trots ging degraderen moesten alle zeilen worden bijgezet om het hoofd financieel boven water te houden.
Daarom kwam de club in de zomerstop met de mededeling dat het heilige gras in ons prachtige stadion vervangen zou worden voor kunstgras. Dit was namelijk goedkoper en hierdoor zouden er meer activitetein in het stadion georganiseerd kunnen worden.

Met ingang van seizoen 2014/2015 zal Roda JC Kerkrade haar wedstrijden dus spelen op kunstgras, iets dat door het grootste deel van de supporters met leed in de ogen werd geaccsepteerd, omdat het niet anders ging. Paar weken na de degradatie heeft Rod JC een gedeelte van het heilige gras, zoals de middenstep per veiling verkocht aan de hoogste bieder, dit bedrag zou ten goede komen aan de jeugd van onze Trotst.

Met ingang van seizoen 2014 / 2015 zal Roda JC Kerkrade niet alleen haar wedstrijden in dit stadion spelen, ook gaat de club op dit gras trainen. Het verouderde sportcomplex Kaalheide is namelijk niet meer van deze tijd en doordat Kaalheide zal worden opgeknapt en worden omgetoverd tot een soort sporthal is worden besloten dat er zal worden getraind in het stadion.

Niet alleen het eerste elftal van Roda JC, maar ook het tweede zal gaan trainen op het veld van het Parkstad Limburg stadion en hier - indien het speelschema het toelaat - zijn wedstrijden spelen.

Ondanks dat Kaalheide dus voorgoed word verlaten door de eerste 2 teams hoeven wij gelukkig nog geen afscheid te nemen van ons door de supporters geliefde stadion; de jeugd van Roda JC zal wel gewoon  gebruik blijven maken van de facaliteiten van Kaalheide

* Koempel tribune *

Tijdens het seizoen 2014/2015 wilde Roda JC iets terugdoen voor de achterban van de club. Iets dat niet snel zou worden vergeten en iets wat voor iedere supporter was van Roda JC. Roda JC  heeft dit gevonden in de vorm van de Koempel tribune. De oude west side werd eind 2014 omgedoopt tot de koempel tribune met de bijbehorende tekst "koempel".

Uiteraard viel dit in de smaak, Koempels, iedere Rodafan heeft er wel een in de familie en is iets waar de club mee groot geworden is.